Masz ochotę na coś słodkiego, ale za razem coś takiego co przykuje wzrok twoich gości, czy najbliższych. Doskonałym pomysłem są ciasteczka z czekoladą w środku, ale to nie wszystko gdyż są one dwukolorowe. Doskonały pomysł, aby zaspokoić nawet najbardziej wymagających łasuchów. Ciasteczka nie wymagają aż tak wielkiej pracy, a prezentują się świetnie w dodatku kawałki czekolady w nich sprawiają, że ciasteczka są kruche, ale za razem rozpływają się w ustach.

O potrzebnych składnikach

Składniki jakie potrzebujemy do przygotowania ciasteczek znajdują się poniżej:

Ciasteczka:

  • 310 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • budyń waniliowy (40 g), proszek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub prawdziwą z wanilią
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka mąki pszennej.

Jak przygotować ciasteczko dwukolorowe z czekoladą?

A więc najpierw przystępujemy do tego, że do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, oraz budyń waniliowy. Następnie musimy dodać zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka, oraz naszą śmietankę. Z naszych składników zagniatamy ciasto, musi być ono dobrze połączone ze sobą, następnie dzielimy naszą powstałą kulę na dwie części, jedna z nich ma być większa, druga mniejsza. Do naszej większej kuli dodajemy łyżeczkę mąki pszennej, a do drugiej mniejszej kakao. Wyrabiamy obie kule, ale każdą osobno ażeby ich nie łączyć ze sobą, w późniejszym etapie owijamy je folią każdą z osobna, i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Po upłynięciu czasu wyciągamy je z lodówki i odwijamy z foli po czym z każdych robimy okrągłe kulki około 20 gram każda, do jasnej części doklejamy ciemną i dociskamy do siebie, formuuje okrągłe ciasteczko po czym delikatnie rozpłaszczamy ażeby został nam dalej okrąg. Przekładamy nasze ciasteczka na formę pokrytą papierem do pieczenia. Na ciemną stronę naszego ciasteczka wbijamy kawałeczki czekolady karmelowej, zaś na jasną część gorzką czekoladę. Pieczemy je od 15-17 minut w temperaturze 180 stopni góra i dół, gdy ciasteczka będą rumiane wyciągamy je z piekarnika. Wyglądają przepięknie, a jak sami widzicie nie ma w nich nic takiego co mogłoby sprawić nam trudność w ich zrobieniu.

Oczywiście oprócz spożywania deserów, powinniśmy w naszej diecie zawrzeć także posiłki i suplementy, które dostarczą jak najwięcej witamin.