Kiedy pojawia się biegunka, ważne jest, aby priorytetowo traktować pokarmy zawierające rozpuszczalny błonnik, takie jak białe pieczywo, biały ryż i makaron, a także chude mięsa, takie jak kurczak lub ryby, oraz owoce bez skórki, które pomogą w trawieniu, kontrolując ilość wypróżnień i łagodząc bóle brzucha.  Poznaj inne wskazówki, które mogą pomóc w leczeniu biegunki.

Co jeść podczas biegunki?

  • Owoce bez skórki, takie jak gruszka, banan, jabłko, brzoskwinia i cytryna;
  • Świeże warzywa, takie jak cukinia, ziemniaki, marchew, bakłażan, szparagi i zielona fasolka;
  • Chude białka, takie jak kurczak, białe ryby, jajka, tofu i chuda wołowina. Sposoby na przygotowanie potraw z tymi składnikami znajdziesz w kulinarnesmaki.pl
  • Zboża o niskiej zawartości błonnika, takie jak biały ryż, mąka kukurydziana, biały chleb i biały makaron.
  • Oprócz tych pokarmów, woda kokosowa pomaga uzupełnić potas i sód, składniki odżywcze, które są niezbędne do utrzymania funkcji organizmu, ale które są eliminowane w dużych ilościach z biegunką.
  • Herbaty bezkofeinowe, takie jak melisa, rumianek i rozmaryn są również ważne dla zwiększenia uzupełniania wody, a także mają właściwości, które łagodzą dyskomfort i wspomagają trawienie.

Czego należy unikać podczas biegunki?

Ważne jest, aby unikać pokarmów, które mogą pogorszyć stan biegunki, takich jak:

  • Pokarmy tłuste, takie jak mleko i produkty mleczne, potrawy smażone, masło i śmietana;
  • Skórki owoców, takie jak skórki gruszek, jabłek, śliwek i brzoskwiń;
  • Nasiona oleiste, takie jak orzechy włoskie, kasztany, orzechy ziemne i laskowe;
  • Pełne ziarna, takie jak brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron, pełnoziarnisty chleb i płatki owsiane;
  • Zielone warzywa liściaste, takie jak sałata, rukola, kapusta, szpinak, boćwina i rukiew wodna;
  • Pokarmy, które zwiększają produkcję gazu, takie jak fasola, rzodkiewka, ciecierzyca, brokuły, kalafior, kapusta, soczewica, ogórek, słodki ziemniak i brukselka;
  • Tłuste mięsa, takie jak boczek, jagnięcina, wieprzowina i niektóre kawałki wołowiny;
  • Żywność przetworzona, taka jak napoje bezalkoholowe, gotowe sosy, takie jak ketchup czy majonez, lody.
  • Przyprawy, takie jak pieprz, curry, czosnek i cebula;
  • Wędliny, takie jak kiełbasa, szynka peklowana, salami, mortadela;
  • Słodycze, takie jak cukier, dżemy, czekolada, ciastka oraz suszone i syropowate owoce.
  • Koniecznie należy też unikać soków owocowych, gdyż tego typu preparaty zawierają dużo fruktozy, która w nadmiarze pobudza skurcz jelit, nasilając biegunkę. W czasie biegunki należy również unikać napojów zawierających kofeinę, takich jak kawa, mate i czarna herbata, ponieważ mogą one podrażnić żołądek i nasilić biegunkę.