Masz troszkę wolnego czasu i tak sobie myślisz, a może zrobić na jutro do kawy jakieś ciasto. Nie masz pomysłu na nie, ale chciałabyś zrobić coś owocowego, może z dodatkiem galaretki. Bardzo fajnym pomysłem jest ciasto na bazie owoców, galaretki, na cieście ze szpinaku, który doda nam koloru jak w lesie.

Jak przygotować to ciasto?

Do zrobienia wariacji lasu potrzebujemy:

Ciasto:

  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 5 jajek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 250 ml wody

Galaretka z owocami:

  • 3 galaretki przezroczyste o dowolnym smaku
  • 1 l wody
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • 500 g truskawek

Krem:

  • 750 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie krok po kroku

Zaczynamy od rozpuszczenia trzech galaretek we wrzątku. Następnie bierzemy się za szpinak, musimy go zblendować tak aby powstała nam papka, łączymy go z olejem w blenderze i rozdrabniamy. W misce ubijamy na najwyższych obrotach miksera jajka wraz z cukrem, powstanie nam piękna puszysta masa, po tym czasie dodajemy nasz zblendowany szpinak i ponownie miksujemy do połączenia składników. Powstanie nam piękne zielone ciasto, teraz szykujemy foremkę średniej wielkości, wykładamy papierem do pieczenia po czym przelewamy naszą zieloną masę do środka. Ustawiamy piekarnik do temperatury 180 stopni, i pieczemy około 40-45 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia nasze ciasto. Gdy ciasto będzie zimne przekrawamy je na dwie części spód musi być znacznie grubszy, ten cieńszy czyli górny kruszymy do osobnej miski.

Teraz zajmiemy się musem owocowym. Oczyszczone truskawki blendujemy po czym z woda wstawiamy na ogień i doprowadzamy całość do wrzenia. Do truskawek dodajemy teraz galaretki i rozpuszczamy mieszając je razem z truskawkami. Po tym odstawiamy całość do stężenia. Gdy nasze galaretki z owocami stężnieją nakładamy je na grubszy spód naszego zielonego ciasta, następnie dodajemy na mus nasz przezroczyste galaretki, dodajemy truskawki, oraz borówki. Odstawiamy wszystko do lodówki, w tym czasie zajmiemy się kremem śmietankowym. Schłodzoną dobrze śmietankę miksujemy wraz z cukrem pudrem, po tym dodajemy serek mascarpone, nie przestajemy miksować, ma nam powstać piękna śnieżnobiała masa, dosłownie jak puch. Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i dodajemy naszą śmietankę, na wierzch dodajemy pokruszone ciasto, rozkładamy po całości ciasta, oraz dodajemy troszkę borówek i truskawek.