Masz dość spożywania monotonnych potraw na śniadanie? A może szukasz ciekawych przepisów, dzięki którym w końcu zdrowe śniadanie pozwoli idealnie wejść w dzień? W takim razie powody, aby zapoznać się z poniższym artykułem są na pewno sensowne. Jak wiadomo zdrowe śniadania powinny być odżywcze, smaczne i najlepiej proste w przygotowaniu. Co więc można zjeść na śniadanie?

Klasyczna owsianka na zdrowe śniadanie

owsianka śniadaniowa

Oczywiście klasyczną owsiankę można przygotować na wiele różnych sposobów. Może więc to być zdrowe śniadanie na słodko lub też zdrowe śniadanie na słono. Z reguły spożywa się ją z dodatkiem orzechów, pestek, owoców, na mleku lub na wodzie – takie można jeść płatki owsiane. Sięgają po nie często osoby świadome żywieniowo. Owsianka na śniadanie to dla nich jedna z najlepszych opcji, ponieważ dodaje im energii oraz powoduje jedzą coś zdrowego, a nie szybkie śniadanie na mieście w przelocie. Samo przygotowanie owsianki również jest banalnie proste, dlatego tak wiele osób decyduje się na jej spożywanie.

Owsianka to świetna propozycja dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ zawiera masę błonnika, który wspomaga pracę jelit. Błonnik ma zbawienny wpływ na naszą pracę jelit. Dlatego warto jeść regularnie owsiankę. Sama owsianka wpływa także na obniżenie cholesterolu. Wystarczy jeść ją odpowiednio często.

W płatkach owsianych znajdziemy przede wszystkim węglowodany, które są bardzo dobre, gdyż są to węglowodany złożone. Te powodują, że czujemy sytość przez dłuższy czas. Nie wiele osób wie, ale płatki owsiane mają także tłuszcze – są to jednak tłuszcze nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasze organizmy same nie wytworzą, a są nam niezbędne. Znajdziemy tam np. tłuszcze z grupy omega, które cieszą się tak dużą popularnością. Owsianka ma także w swoich zasobach sole mineralne i witaminy takie jak krzem, wapń, cynk czy potas.

Płatki owsiane – jak je jeść?

Najczęstszą formą spożywania płatków owsianych jest ich ugotowanie w wodzie lub mleku. Takie płatki warto wzbogacić o sezonowe owoce, które dodadzą smaku i słodkości takiemu daniu. Same płatki można też jeść w inny sposób – można z nich stworzyć placuszki owsiane, a także ciasteczka, które można zabrać na drogę, by się posilić.

płatki owsiane na śniadanie

Niezależnie od tego, w jakiej formie spożyjesz je, zaproś je do swojego codziennego jadłospisu. Płatki owsiane są świetne dla osób, które chcą się odchudzić i tych, którzy chcą utrzymać wagę. Jeśli nie masz czasu rano na przygotowanie owsianki, skorzystaj z przepisów na owsianki nocne, których jest wiele w internecie. Takie owsianki można także zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Dzięki nim zdobędziesz energię na resztę dnia i nie będziesz chodzić głodny. Same płatki owsiane to też źródło błonnika, który jest tak ważny w naszej diecie.

Płatki owsiane dobre są dla dzieci, osób dorosłych i każdego, kto chce stracić wagę. Warto je jeść regularnie i z ulubionymi owocami.

Mufinki truskawkowe – smaczne i zdrowe śniadanie

Prosty i łatwy w wykonaniu przepis na coś słodkiego na szybko, jeśli posiadasz dżem truskawkowy to już połowa sukcesu. Tak więc masz ochotę na słodką przekąskę na szybko? Nic prostszego jak muffinki z truskawkami doskonale się sprawdzą jako słodki deser. Do zrobienia przepysznych muffinek potrzebujemy:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu truskawkowego
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • kolorowa posypka

Jak przygotować muffinki truskawkowe?

Na sam początek należy zaznaczyć, że z podanych wyżej składników wyjdzie około 16 muffinek. Jeśli więc masz ochotę na więcej to wystarczy zwiększyć gramaturę naszych składników. Oczywiście takie zdrowe śniadanie dla kilku osób spokojnie wystarczy. Zaczynamy od połączenia ze sobą jajek z cukrem, które ucieramy na gładką masę. Do naszej masy jajecznej dodajemy teraz mąkę, proszek do pieczenia, oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy, do powstania jednolitej masy. Nasze ciasto na muffinki jest już gotowe, nie pozostaje nam nic innego jak zabrać się za pieczenie.

Do papilotek na muffinki, bądź gotowych foremek metalowych dodajemy łyżkę naszego ciasta, następnie łyżkę dżemu oczywiście truskawkowego, następnie przykrywamy dżem kolejną warstwą masy muffinkowej. Teraz wystarczy muffinki włożyć do piekarnik rozgrzanego do temperatury 190 stopni, po czym pieczemy je około 20 minut. Po tym czasie nasze muffinki nabiorą pięknego koloru, a ich zapach zagości w całym domu, już na sam widok leci ślinka, teraz wystarczy posypać je posypką, lub zrobić lukier do nich, czy zakupić lukier gotowy w sklepie. Zdrowe śniadanie w formie muffinek gwarantują, że znikną ze stołu jeszcze przed ostygnięciem. Jest to prosty przepis, ale po przygotowaniu muffinki nie odbiegają smakiem od innych słodkości.