Celiakia to choroba, na którą cierpi przynajmniej 1% populacji. Objawia się ona nietolerancją na gluten, zawarty we wszelkich produktach zawierających zboża: pszenicę, żyto i jęczmień. Co do szkodliwości owsa nadal toczone są żywe dyskusje – badania pokazują bowiem, że większość bezglutenowców nie zauważa jego szkodliwego działania.
Jednak nie jest to zbyt duże pocieszenie dla osób z chorobą trzewną. Zmuszone są one do zrezygnowania z produktów mącznych – pieczywa, makaronu, ciast, kaszy, część wędlin i serów. Na szczęście kuchnia i przemysł coraz częściej wychodzi naprzeciw osobom chorym na celiakię. Powstają nowe produkty, które, jeżeli nie eliminują, to przynajmniej znacznie obniżają zawartość glutenu w pożywieniu.

Sklep internetowy www. friendlyshop. pl w swojej szerokiej ofercie produktów bezglutenowych posiada nawet mąki i pieczywo, które można zamawiać online. W wyposażeniu sklepu znajdują się także słodycze, makarony i wiele innych. Niestety, trzeba liczyć się tym, że cena np. mąki gryczanej bezglutenowej będzie znacznie większa niż klasycznej mąki pszennej.
Warto korzystać również książek z przepisami dla bezglutenowców. Mnogość przepisów gwarantuje urozmaicone posiłki pełne wartości odżywczych potrzebnych osobom, które chorują na chorobę trzewną. Przykładem takiej pozycji może być „Pysznie bez glutenu” Grażyny Bober-Bruijn i Małgorzaty Wieruszewskiej.

W dzisiejszych czasach gotowanie bez glutenu stało się o wiele łatwiejsze. Być może dlatego, że na nadwrażliwość na gluten oraz na celiakię choruje coraz więcej osób. Dostęp do forów internetowch, specjalistycznych sklepów i literatury pozwala bezglutenowcom cieszyć się pysznymi i zdrowymi posiłkami. Obecnie coraz więcej ludzi tolerujących gluten, dla zdrowia i witalności dobrowolnie z niego rezygnuje i przechodzi na dietę dla osób z chorobą trzewną. Dowodzi to wzrastającej popularności kuchni bezglutenowej. Warto już dziś wypróbować jej zdrowe działanie na organizm!